Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Τίμησαν τις ρίζες και ανέδειξαν τις μνήμες του παρελθόντος στον Άγιο Γεώργιο Ν. Ψυχικού


Τίμησαν τις ρίζες και ανέδειξαν τις μνήμες του παρελθόντος στον Άγιο Γεώργιο Ν. Ψυχικού


Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώθηκε το φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού με την άριστη συνεργασία Εκκλησίας και Δήμου.
Τις διαχρονικές αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας ξύπνησε στις μνήμες όλων, η ενορία του Άγίου Γεωργίου και ο Δήμος Ν. Ψυχικού, με την οργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού που έγινε στον ναό και την πλατεία του Αγίου Γεωργίου, προστάτου των προσφύγων του Δήμου.
Την πρώτη μέρα έγινε η προβολή του Ιστορικού ντοκιμαντέρ “Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922” της Μαρίας Ηλιού ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μουσική παράσταση ”Το ταξίδι του Καραγκιόζη” σε μουσική επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη με την εξέχουσα σύμπραξη του καραγκιοζοπαίκτη Άθου Δανέλλη.
Ο αύλειος χώρος του ναού τόσο την πρώτη αλλά και την δεύτερη ημέρα ήταν γεμάτος από κόσμο που με συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις μνήμης των χαμένων πατρίδων.
Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στην μνήμη των νεκρών της καταστροφής της Σμύρνης υπό του Επισκόπου του Οικουμενικού Θρόνου Ναζιανζού κ. Θεοδωρήτου.
Με την ετήσια πλέον θεσμοθέτηση της διοργάνωσης του Φεστιβάλ στόχος της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, είναι η διατήρηση, η προβολή και η ανάδειξη των στοιχείων του μικρασιατικού πολιτισμού ενώ παράλληλα να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά που με την σειρά της να μεταφέρει το μήνυμα και στις επόμενες γενιές, ώστε να συνεχιστεί η φλόγα των αλησμόνητων πατρίδων.
Ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία Δήμου και Ενορίας, ενώ μίλησε για την σημασία που έχει να κρατηθεί ο προσφυγικός χαρακτήρας της ενορίας και να περάσει το μήνυμα σε όλους.